Rabu, 27 Julai 2011

Pukulan Jauh/Angin Sinar Islam-Latihan Ilmu Nafas


Pukulan Angin/Jauh/Gayong-Sinar Islam-Latihan Ilmu Nafas


Latihan Ilmu Nafas-Sinar Islam

a) Allah Hu Akbar                                     21X
Latihan Nafas Keluar dari lubang hidung sebelah kanan, setelah dikepit/tutup lubang hidung sebelah kiri dengan jari telunjuk tangan kiri sambil tapak tangan kanan menutup lubang pusat. Nafas dihembus dengan kuat sebanyak bilangan bacaan diatas.
Latihan ini diulang2 sebanyak 7 kali didalam sesuatu masa latihan. Badan hendaklah suci daripada hadas kecil atau besar dan hendaklah berkeadaan berwuduq mengadap Kiblat.
Latihan ini boleh dilakukan bila2 masa tetapi adalah lebih baik selepas Solat Isya’ sunyi dari kewujudan manusia dan gangguan
Latihan Ilmu Nafas ini bertujuan untuk mendapatkan kekuatan Kerohanian Tenaga Dalam yang amat diperlukan untuk kekuatan Kebatinan seseorang, dan ianya diamalkan sepanjang masasampai bila2pun.

Setelah dapat merasakan kekuatan dalaman yang bertambah melalui bukti2 seperti Sikap yang semakin berkeyakinan tinggi, berani, bersemangat dan lain2 sifat perubahan yang daripada lemah ke bertambah2 kuat dan bertenaga, maka itu tandanya amalan latihan Ilmu Nafas ini sudah menunjukkan ‘Menjadi’. Salah-satu tanda yang ketara ialah tubuh-badan seolah-olah berisi suatu kekuatan Tenaga yang mana kita senantiasa bertenaga dan cergas. Jika sudah mendapat tanda2 ini, maka teruskan usaha amalan tersebut.

b) Latihan Ilmu Nafas-Sinar Islam 2

ALLAH-HU..................................................

Berlatih menggunakan mulut untuk bernafas masuk-keluar tanpa sedikitpun bernafas menggunakan hidung. Latihan ini bertujuan untuk meningkatkan lagi Tenaga Dalam/Aura/Cakra dan sebagainya.

Cara latihan ialah , sebutkan ALLAH apabila sambil bernafas masuk melalui mulut dan HU apabila menghembuskan nafas keluar sambil kedua2 belah tangan seperti Qiam berdiri Solat dimana tapak tangan kanan diatas belakang tangan kiri (Seperti sedang berdiri bersolat ) dan menutup lubang pusat.

Latihan ini hendaklah dilakukan sebanyak bilangan 66X sekali amal seperti jumlah huruf ALIF LAM LAM HA........................didalam kiraan huruf Arab.

Tanda2 seperti Muka bercahaya, badan terasa ringan tetapi bertenaga, sifat bertambah Positif, perasaan terlebih tenang dan fikiran bertambah tajam, kesedaran kejadian yang  berlaku disekeliling kita bertambah peka walaupun mata pejam mahupun dibelakang kita, maka itu tanda2 awal amalan dan latihan sudah berhasilRajah diatas sebagai pedoman kemudahan untuk memahami apa yang dimaksudkan. Apabila melakukan latihan ini, hendaklah nafas disedut sedalam dalam yang boleh dan dihembuskan sekuat kuat yang boleh tanpa memutuskan Kalimah ALLAH-HU tersebut.

Selamat Beramal dan selamat berpuasa didalam Bulan Yang Mulia, Ramadhan Al Mubaraq.


3 ulasan:

shahrul nizam berkata...

salam...sy ingin bertanya bolehkah sy mengamalkan apa yg saudara ceritakan diatas? sy amat berminat dengan ilmu batin berlandaskan islam dan ilmu nafas. hsri ini sy telas cuba membaca Allahuakbar 21x dan hembus nafas 21x menggunakan hidung kanan seperti saudara ceritakan dalam posting lepas...selepas beberapa kali tubuh sy terasa panas....bolehkah saudara terangkan apa sebenarnya yg berlaku dan makna sebaliknya...segala budi baik saudara sy dahului dengan ucapan ribuan terima kasih...semoga kita semua dirahmati ALLAH...(azrol888@yahoo.com)

TilMiz Ila Jannah berkata...

Assalamualaikum wahai saudara. Saya berminat untuk belajar ilmu persilatan batin sinar islam ini. Saya ingin bertanya, di mana saya dapat belajar ilmu ini secara berguru. Saya tinggal di manjoi, ipoh dan belajar di UIA. Mohon bantuan saudara :) terima kasih. (perinduilahi89@gmail.com)

http://.ilmukebatinanmelayu.blogspot.com berkata...

Salam TilMiz Ila Jannah

Dimanjoi Ipoh terdapat beberapa Guru2 yang baik , juga di Taman Meru Ipoh. Saya menggalakkan saudara belajar Silat Lintau, yang juga digelar Raja Silat. Saya juga adalah anak Lintau, dan satu2nya Silat Melayu yang amat digeruni dengan permainan Kunci dan pukulan2 berbahaya. Bagaimanapun, perlu ketabahan dan kesabaran mempelajarinya kerana latihan kasar dan keras

Buat masa sekarang, masih belum berkesempatan untuk mengajar kepada sesiapa kerana masalah kerja dan rezeki, Insyallah apabila tiba masanya dengan petunjukNYA, saya akan umukan didalam Blog ini, lagipun Manjoi dan Taman Meru bukannya jauh sangat.........

Wassalam