Rabu, 27 November 2013

Hendak Seribu Daya, Tidak Seribu Dalih

Dengan Nama NYA Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Salawat Dan Salam Ketas Baginda SAW , Isteri2 Baginda SAW dan Sahabat2 Baginda SAW.

Tahun 70an, ketiga masih bersekolah, saya bermula mempelajari Silat Kuntau di Ulu Kinta, Perak dengan Pengeras RM5.25sen , jika di bandingkan sekarang barangkali melebihi RM50.00.

Ada ketika berguru dengan Guru Tua Silat Lintau (Arwah) berbasikal daripada Ulu Kinta melalui Tanjung Rambutan hanya berbasikal bersama seorang kawan ke Kampung Kepayang dan Chepor , belajar berlapikkan tanah dan juga simen.

Bayangkanlah jika dijatuhkan atau dilambung, betapa sakit, tetapi itulah mengajar sabar menahan sakit dan pada masa yang sama ketahanan tubuh badan dan fikiran.

Jika memberi buah, betul2 seperti mengadap lawan, sebabnya jika betul betul berhadapan dengan musuh, itulah yang menunggu, tiada belas kasihan.

Sekarang ini, belum tentu ada anak muda segagah begitu dan kesabaran tertinggi, bagaimana mahu belajar Silat, belumpun bermula sudah memberi pelbagai alasan.

Ujiannya, Guru tidak sesekali akan memberi apa apa ilmu dengan orang seperti ini, mahu menjadi hebat tetapi pelbagai alasan diberi.

Jalan sudah dibuka, tetapi tidak tahu merebut peluang, alasan demi alasan, tangguh demi tangguh, orang seperti ini tidak layak diberi Ilmu2 Rahsia, bahkan Ilmu Kebatinan.

Labu tinggal labu, membusuk menyerang bau, langkah patah, mata terbuta, hati tertutup, Ilmu hilang seperti angin , tinggal nama jika bernama.

Ujian sudah terbentang, gagal beratap langit, berlantai bumi.

Melayu bukan Melayu, jadi hamba di Tanah Air sendiri.

Wallahualam

Tiada ulasan: